Минерална вода

Всичко за водата и защо трябва да пием минерална вода за да сме здрави.
тел. за поръчки - 088 880 44 97

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

Разлики в бутилираните води

Водите на планетата идват от много места, така питейната вода, която слагаме на трапезата си може да има различен вид, съдържание и състав, а в резултат на него се определят и много от качествата й.

Така например минералните води, съществуват от хилядолетия насам. С годините те са се зараждали в земните недра, а днес достигат до нас, богати на високи съдържания на минерали. Сред познатите ни минерални води са имената на големи минерални центрове в България. Такива са – Банкя, Хисаря, Девин, Горна Баня, Торн спринг. Тяхната обща минерализация се отчита като най-висока за употребяваните марки води и варира в диапазон от 200 и до 450 мг/л.

Сред изворните води, които са по-нови, в смисъл, че не са преминали през еволюцията на минералната вода и за разлика от нея се добиват на много по-малка дълбочина в земната повърхност са бутилките познати на пазара у нас с розов етикет. Тяхната минерализация достига 82 мг/л и има ниски съдържания на натрий/сол. Те варират от 5,4 мг/л и при норма от 200 мг/л. Изворната вода е най-предпочитана и препоръчвана за прием от бебета, поради ниските натриеви нива. Тя се препоръчва и за прилагане на диети, а така се избягва излишното задържане в организма.

За разлика от споменатите два типа води, трапезната вода може да има различни минерализации, според източника си на добив и обработка. Докато изворната и минерална вода са натурални и с ясен географски произход, който бива обозначен на етикета, то трапезната вода може да идва от всякакви източници.

Чешмяната вода е типичната трапезна вода. Тя бива филтрирана и обработвана с хлор. Последното се прави, с цел обработка, премахване и дезинфекциране срещу всякакви микроби и микроорганизми. Тук не се изпуска факта, че тя е преминала много километри по водопреносната система и е променила състава си според тръби и водоеми. На места е престоявала и това налага така стриктната й обработка. В някои региони чешмяната вода е твърда и по-ниско минерализирана.

Предимства на минералната вода

Употребата на минерална вода има много предимства, както за вашето здраве, така и за по-добрия ви ежедневен тонус. Не всяка бутилирана минерална вода е подходяща за всекидневна употреба и различните минерални води се различават именно по количеството на минерали, съдържащи се в тях. За потребителите е от особено значение да разберат ползите от всички незаменими минерали, с които е богата минералната вода..

Калций: Наличието на калций в минералната вода и всекидневното му приемане е изключително важно за поддържане на нормална костна плътност. Приемът на калций в достатъчно количество помага за укрепване на костите и предотвратява развитието на костни заболявания като остеопорозата например. Приемането на минерална вода, съдържаща калций е много важно за децата, младите хора и бременните жени.

Прочети още: Предимства на минералната вода

Газирана минерална вода

Много хора поставят под въпрос истинското въздействие на минералната вода за техния организъм. Това идва от методите, по които се добива минерална вода и от последващата преработка. Натуралната вода съдържа минерали, които се откриват само в природата. Минералната вода се разделя на няколко основни вида, в зависимост от състава и начина на добив.

Един от най-предпочитаните и препоръчвани от специалисти видове е газираната минерална вода. По света съществуват много извори, където може да бъде добита газирана минерална вода. Тя е предпочитана, не само заради вкусовите си качества, но най-вече заради положителния ефект, който има при нейната постоянна употреба върху здравето на хората.

Прочети още: Газирана минерална вода

Минерали във водата

Известен е факта, че 70% от органите ни в тялото са във водна среда, която има нужда от подсилване и ежедневни грижи. Това може да стане само с правилен и достатъчен прием на вода.

Различните видове води обаче и незнанието могат да ни лишат от полезните и жизнено важни за организма минерали.

Така например е важно да помним, че в състава на минерална вода има всички онези минерали, които са нужни за здравето ни. Така например в голямата група от минерали спадат желязо, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, хлор.

Много семейства избират да пречистват питейната чешмяна вода, но с отстраняване на вредните микроби от нея те премахват и полезните вещества. По този начин лишават организма си от полезните минерали.

Прочети още: Минерали във водата