Минерална вода

Всичко за водата и защо трябва да пием минерална вода за да сме здрави.
тел. за поръчки - 0877 563 193, 0888 804 497

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

Минерална вода за новородени и деца – полезна ли е и в какви количества

Един от често задаваните въпроси сред майките на новородени и малки деца е свързан с приема на вода. Поради така масовата употреба и консумация на минералните води, често родителя се изправя пред дилемата до колко е полезна минералната вода за малкото човече, в какви количества трябва да му се дава и как да бъде избегнат излишъка.

Предвид обширната тематика, избираме да се насочим към някои конкретни въпроси, които са и водещи в началото. За тях мнението на специалисти, лекари и педиатри е от голямо значение. Ето и някои от по-важните:

Защо е важен приемът на вода от малкото дете:

Според водилисти от Световната Здравна Организация през първите 6 месеца от живота на новороденото, не трябва да се предлага нищо друго, освен майчината кърма. Въпреки това твърдение някои майки и лекари избират да се дават малки количества вода, с цел да се предотвратят гъбични инфекции, след приема на кърма.

Какви количества вода трябва да приема бебето:

Количествата вода приемани дневно трябва да се определят преди всичко от възрастта и килограмите. Това правило важи, както при възрастните, така и с обострено значение при малките деца.

Добре е също така да се знае, че майчиното мляко е богато, както на хранителни вещества, така и на големи количества вода. От тук става ясно, че приемът на вода от малката в достатъчни дози е много по-важен при най-малките.

Дори при бебетата на изкуствено хранене приемът на вода е от голямо значение. С едно условие тук се нарежда приемът на води с ниски и нулеви съдържания на минерали.

Приема се, че след навършване на 1-а годинка детето трябва да приема около 1 л. течности, като на всеки килограм на телесната му маса приемът на нови 50 мл. Вода е от значение.

Какви води са подходящи за бебета и малки деца:

Специалистите съветват през първите месеци от раждането на детето да се дава единствено преварена вода. Това се прави, с цел дезинфекция и отстраняване на патогенни микроорганизми. В по-късния етап след 6 месец и най-добре след навършване на една годинка на малкото дете могат да се дават специално бутилирани води с ниско съдържание на минерали. Трапезна и изворна вода са подходящи в случая, а някои марки минерални води, дори имат специално разработени серии за бебета, малки деца и майки кърмачки.

Минералната вода вреди ли на децата:

Лекарите и специалистите по детско хранене съветват малките деца да приемат само изворна бутилирана вода с минерализация по-малка от 120 мг.л и със съдържание на натриеви катиони по-малко от 20мг/л. Добре е и да се знае, че високото съдържание на натриеви катиони е главна причина за задържане на вода.

На всяка бутилирана минерална, изворна или трапезна вода върху етикета трябва да е отбелязано нивото минерализация и количествата на натриеви катиони.

Минерална вода не се препоръчва да се дава на дете под 3 годинки.