Минерална вода

Всичко за водата и защо трябва да пием минерална вода за да сме здрави.
тел. за поръчки - 088 880 44 97

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

Съставът на минералната вода – може ли да навреди

В масова практика се превърна купуването на минерална бутилирана вода. И това само за изминалото десетилетие. Редица са факторите, които сочат тези данни. Едни, от тя са свързани с влошените качества на питейната чешмяна вода. Не са малко и разбиранията у населението, че минералната вода има ценен и незаменим състав. В най-малка степен е групата на хора, които приемат покупката на минерална вода традиция, която стриктно спазват години наред.

От данни на Асоциацията на производителите в България покупките на минерална вода се увеличава на година с около 15%. От по-стари справи направени през 1990 година и до наши дни, става видно и, че средностатистическия гражданин консумира 8 л. минерална вода годишно, а към днешна дата те достигат 54 л. бутилирана вода на човек от населението.

Предвид всички тези статистики, трябва да се знае и какъв трябва да е приемът на минерални води, както и редуването им с другите видове бутилирани води. Продължителната употреба на минерална вода може да крие и рискове. От данни на Министерството на здравеопазването в България, става ясно, че някои марки минерална вода съдържат флуор в по-големи стойности и до 4 мг/л.

Важно е и от всеки гражданин, консумиращ минерална вода да е известно, че неограничената употреба на минерална вода с високи нива на флуор може да е опасна за здравето на човек.

Години наред медицински кадри - зъболекари и лекари поставят въпроса от ползите и вредите на флуорирана вода на първи места. Специалисти по деонтология застават зад тезата, че консумацията на води богати на флуор влияят положително на здравината на зъбите и намаляват риска от появата на кариеси.

Хуманните лекари не оспорват тезата за ползата на флуора, но и не отричат факта, че прекомерната консумация на минерална вода може да доведе до образуване на зъбна флуороза. Последната се характеризира с оцветяване на зъбите в жълто-кафяво, нарушаване на структурата на зъбния емайл, а от там и по-висока чупливост в зъбите.

Според професори и учени от Бостън, под внимание трябва да се вземат и качествата на флуоридите, които освен полезни са и токсични за централната нервна система.

В заключение специалистите съветват да не се прекалява, както с количествата минерална вода, така и със съставите й. Желателно е питейните нужди да се задоволяват в разумни норми, а това може да стане, чрез редуване на бутилираните води – минерална, трапезна, изворна вода.