Минерална вода

Всичко за водата и защо трябва да пием минерална вода за да сме здрави.
тел. за поръчки - 088 880 44 97

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода Хисаря

  цена от 4.50лв.

 • Минерална вода Княжево

  цена от 5.20лв.

 • Минерална вода DEVIN

  цена от 6.69лв.

 • Трапезна вода Дивна

  цена от 6.99лв.

 • Минерална вода Горна Баня

  цена от 5.20лв.

От къде идва водата у нас

В България съществува изключително разнообразие от източници на вода. Тя е дар на природата и за малката ни страна никак не е труден добива, за разлика от много други държави, в които водата е кът.

Източниците на вода обаче, дори за нашата страна са с различно местоположение, а добивът й е от различни дълбочини, което определя и нейният състав. Съдържанието на йони и минерали е едно на ръка, а с тях всеки трябва да се съобрази избирайки водата за себе си.

По неписан закон в страната ни всяка бутилирана вода се приема за минерална. На пазара ни обаче съществуват не само минерални води, но и трапезни води и изворни води. В страните от САЩ и Западна Европа дори интересът към наши минерални извори е изключително голям. Именно това определя и така масовото бутилиране на води от различни райони на страната и множество фирми занимаващи се с подобна дейност.

Прочети още: От къде идва водата у нас

За лечебните свойства от минералната вода

Както всяко нещо в умерени количества ползите от него за организма могат да са големи, така и не бива да се прекалява с различните състави.

В състава на минерална вода влизат множество соли и елементи, чийто състав е от значение за разнородни видове заболявания. Приема на минерална вода се определя от това какви, количества са нужни, а когато става въпрос за лечения, то дозите се определят от медицинско лице.

Лечебните качества на минералните извори са доказани отще в древни години.

Така са се появили първите лековити балнеолечебници.

Такива са: Хисаря, някогашната Аугуста; Бургаски минерални бани познат от древността като Акве калите, а по-късно и Термополис; Кюстендил известен като Пауталия; Сапарева баня с древното име Германея; Сливенски бани или Танзос и минерални извори в Софияс Улпия Сердика.

За повечето минерални извори в страната е характерно, че са силно и слабо минерализирани. За лечение, чрез питейно набавяне се ползват срещи заболявания на бъбреците, стомаха и храносмилателната система, при проблеми с жлъчката, за хронични и други болести.

Макроингредиентните води действат като фармадинамични, сходно с различни лекарства.

Сулфатните минерални води са ефективни в случаи на чернодробни и жлъчни заболявания, като имат лечебен ефект при анемия.

За солените минерализирани води е характерно външният начин на прилагане, чрез балнеолечение. С тях се лекуват ревматични болежки; дегенеративни и възпалителни заболявания, травматични и ортопедични проблеми; гинекологични, невралгични и други.

За лечебното действие на газовият сулфид и средноводородният състав, както и радоновите води са известни биостимулативните качества.

Бутилиране на минерална вода

Един любопитен за много хора е начина за бутилиране на минералната вода.

За някои няма нищо сложно и непознато в начина на бутилиране на водите, други също като деца не са съвсем запознати как се извършва и какво се крие зад самия процес по затваряне на малките бутилчици минерална вода, която всички така обичаме.

И както всеки един процес на производство, така и бутилирането на минерална вода, било то газирана или не е свързан с поредица от поточни линии, в които множество машини и хора участват, за да бъде водата такава на трапезата ни.

Прочети още: Бутилиране на минерална вода