Статии за минерална вода http://spring-bg.com/ Wed, 14 Mar 2018 13:12:50 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Значение на водния ресурс върху планетата ни http://spring-bg.com/вода-живот/93-значение-на-водния-ресурс-върху-планетата-ни.html Все повече се заговори за воден недостиг. Изчерпването на природния воден ресурс се нарежда сред глобалните въпроси, които засягат всяко живо същество. И именно тук много от нас биха си задали въпроса защо сега става така болна темата, а не преди 100, 200 или 1000 години. Ето и отговорите на някои от тях, на база световната криза за вода и множество изследвания, институции и инстанции занимаващи се с тази област:

Read more...

]]>
Mon, 06 Oct 2014 11:08:14 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/93-значение-на-водния-ресурс-върху-планетата-ни.html
Съставът на минералната вода – може ли да навреди http://spring-bg.com/вода-живот/92-съставът-на-минералната-вода-–-може-ли-да-навреди.html В масова практика се превърна купуването на минерална бутилирана вода. И това само за изминалото десетилетие. Редица са факторите, които сочат тези данни. Едни, от тя са свързани с влошените качества на питейната чешмяна вода. Не са малко и разбиранията у населението, че минералната вода има ценен и незаменим състав. В най-малка степен е групата на хора, които приемат покупката на минерална вода традиция, която стриктно спазват години наред.

Read more...

]]>
Mon, 06 Oct 2014 11:07:33 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/92-съставът-на-минералната-вода-–-може-ли-да-навреди.html
Диета с минерална вода http://spring-bg.com/вода-живот/91-диета-с-минерална-вода.html Разтоварващият режим не може да изключва напълно хранителните състави, но приемът на по-големи количества минерална вода е от изключително значение. Според специалисти и диетолози един от най-силните ефекти на разтоварващите дни е именно количествата минерални води постъпили в организма. Те спомагат, както за пречистване на организма, така и за сваляне на килограми. И тук се появяват редица въпроси като – какви количества минерална вода да приемаме, колко често и как да я разпределяме през деня; само минерална вода ли да пием по време на разтоварващите дни и др. За една част от тях потърсихме и мненията на специалисти:

Read more...

]]>
Mon, 06 Oct 2014 11:06:57 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/91-диета-с-минерална-вода.html
Минерална вода за новородени и деца – полезна ли е и в какви количества http://spring-bg.com/вода-живот/90-минерална-вода-за-новородени-и-деца-–-полезна-ли-е-и-в-какви-количества.html Един от често задаваните въпроси сред майките на новородени и малки деца е свързан с приема на вода. Поради така масовата употреба и консумация на минералните води, често родителя се изправя пред дилемата до колко е полезна минералната вода за малкото човече, в какви количества трябва да му се дава и как да бъде избегнат излишъка.

Read more...

]]>
Mon, 06 Oct 2014 11:06:05 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/90-минерална-вода-за-новородени-и-деца-–-полезна-ли-е-и-в-какви-количества.html
Минерална вода за красота и тонус http://spring-bg.com/вода-живот/89-минерална-вода-за-красота-и-тонус.html Както повечето от нас са се убедили приемът на големи количества вода е полезен за всяка част от тялото. Минералните води още в миналото са признати с лечебните им свойства и са ползвани за профилактика и лечение на множество заболявания. Предвид всичко, за което говори медицина и науки днес, свързано в достатъчен прием на водата, нека сега насочим вниманието и към ползата на минералната вода в козметика и дерматология.

Read more...

]]>
Mon, 06 Oct 2014 11:04:36 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/89-минерална-вода-за-красота-и-тонус.html
ПРОМОЦИЯ - 1 галон - 3,60лв. http://spring-bg.com/български-минерални-води/87-промоция-1-галон-3,60лв.html Възползвайте се от промоционалната минерлан вода 

Изворна вода Петрохан

water-petrohan

Изворна вода Петрохан

кристално чиста

Цена при месечна консумация:
  • от 1 до 5 галона 5,50лв.
  • от 6 до 10 галона 5,10лв.
  • от 11 до 15 галона 4,70лв.
  • над 15 галона - 4,20лв.
  • ПРОМОЦИЯ ЗА НАД 20 галона 3,60лв.
цените са без ДДС

Read more...

]]>
Fri, 25 Jul 2014 12:30:14 GMT http://spring-bg.com/български-минерални-води/87-промоция-1-галон-3,60лв.html
Отслабване с минерална вода http://spring-bg.com/вода-живот/86-отслабване-с-минерална-вода.html Отслабването по всяко време на годината е главна тема на много хора. Не само в резултат на предстоящото се затоплящо време, с цел сваляне на килограми или здравословни причини, водата има своя сила и тя помага нито да се качват килограми, нито да се свалят. Водата успешно забързва обмяната на веществата, а така допринася тялото да подобри метаболизма и да гори калориите по-експресно. Дори в случаите, в които целта не е отслабване е хубаво приемът на вода да е достатъчен. Един литър вода и половина на ден е приемлива дажба за всеки организъм. Такава порция се равнява на една бутилка минерална вода, която може да се намери във всеки магазин. И въпреки това водата притежава свойства, които успяват да донесат големи ползи, но и няма как да навредят. Водата се използва като средство за стопяване на килограми. Никога не може да навреди или да се загуби режима, ако се спазват и някои подробности.

Read more...

]]>
Mon, 03 Mar 2014 15:59:08 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/86-отслабване-с-минерална-вода.html
От къде идва водата у нас http://spring-bg.com/минерални-извори-в-българия/85-от-къде-идва-водата-у-нас.html В България съществува изключително разнообразие от източници на вода. Тя е дар на природата и за малката ни страна никак не е труден добива, за разлика от много други държави, в които водата е кът.

Източниците на вода обаче, дори за нашата страна са с различно местоположение, а добивът й е от различни дълбочини, което определя и нейният състав. Съдържанието на йони и минерали е едно на ръка, а с тях всеки трябва да се съобрази избирайки водата за себе си.

По неписан закон в страната ни всяка бутилирана вода се приема за минерална. На пазара ни обаче съществуват не само минерални води, но и трапезни води и изворни води. В страните от САЩ и Западна Европа дори интересът към наши минерални извори е изключително голям. Именно това определя и така масовото бутилиране на води от различни райони на страната и множество фирми занимаващи се с подобна дейност.

Read more...

]]>
Mon, 03 Mar 2014 15:55:01 GMT http://spring-bg.com/минерални-извори-в-българия/85-от-къде-идва-водата-у-нас.html
Съвети и препоръки за прием на вода http://spring-bg.com/вода-живот/84-съвети-и-препоръки-за-прием-на-вода.html Съществуват множество тези по въпросите свързани с дневният прием на вода. Колко е правилно да приемаме вода за деня, какви видове вода и т.н. В случай, че пиете минерална вода, специалистите съветват редуване на различните води. Целта е организмът да си отпочива и да се избегне натрупването на минерали. Тялото не бива да привиква към ползите, които получава „даром“ с водата. За голямо съжаление тези препоръки не са разбирани и спазвани от всеки. Изследвания направени от агенция за проучване показват, че в България около 77% от потребителите на минерални води в бутилка редуват различните типове. Едва 46% от потребителите консумиращи бутилирана вода заменят една марка с друга. Това обаче не е от така голямо значение, защото сменяйки типа, марката минерална вода не се сменя състава и на минерализация. По този начин се стига до поредното натрупване, в което организмът не може да си отпочине, въпреки леките различия в състава като количества на минерали. Повечето минерални води имат еднакви състави като вещества.

Read more...

]]>
Mon, 03 Mar 2014 15:53:36 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/84-съвети-и-препоръки-за-прием-на-вода.html
Разлики в бутилираните води http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/83-разлики-в-бутилираните-води.html Водите на планетата идват от много места, така питейната вода, която слагаме на трапезата си може да има различен вид, съдържание и състав, а в резултат на него се определят и много от качествата й.

Така например минералните води, съществуват от хилядолетия насам. С годините те са се зараждали в земните недра, а днес достигат до нас, богати на високи съдържания на минерали. Сред познатите ни минерални води са имената на големи минерални центрове в България. Такива са – Банкя, Хисаря, Девин, Горна Баня, Торн спринг. Тяхната обща минерализация се отчита като най-висока за употребяваните марки води и варира в диапазон от 200 и до 450 мг/л.

Сред изворните води, които са по-нови, в смисъл, че не са преминали през еволюцията на минералната вода и за разлика от нея се добиват на много по-малка дълбочина в земната повърхност са бутилките познати на пазара у нас с розов етикет. Тяхната минерализация достига 82 мг/л и има ниски съдържания на натрий/сол. Те варират от 5,4 мг/л и при норма от 200 мг/л. Изворната вода е най-предпочитана и препоръчвана за прием от бебета, поради ниските натриеви нива. Тя се препоръчва и за прилагане на диети, а така се избягва излишното задържане в организма.

За разлика от споменатите два типа води, трапезната вода може да има различни минерализации, според източника си на добив и обработка. Докато изворната и минерална вода са натурални и с ясен географски произход, който бива обозначен на етикета, то трапезната вода може да идва от всякакви източници.

Чешмяната вода е типичната трапезна вода. Тя бива филтрирана и обработвана с хлор. Последното се прави, с цел обработка, премахване и дезинфекциране срещу всякакви микроби и микроорганизми. Тук не се изпуска факта, че тя е преминала много километри по водопреносната система и е променила състава си според тръби и водоеми. На места е престоявала и това налага така стриктната й обработка. В някои региони чешмяната вода е твърда и по-ниско минерализирана.

]]>
Mon, 03 Mar 2014 15:52:56 GMT http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/83-разлики-в-бутилираните-води.html
Вода - най-добрата напитка http://spring-bg.com/вода-живот/82-вода-най-добрата-напитка.html Вода – най-чистата сила на Земното кълбо. Тя е здравословна, натурална и напитка за всяко живо същество. Водата, идваща директно от природата утолява в най-пълна степен жаждата, не съдържа калории, а това прави приема и полезен за всеки. С нея не можем да сме дебели, нито тромави. От водата няма опасност да се разболеем, защото не съдържа оцветители, консерванти и други химически елементи. Водата не натоварва излишно организма ни с вредни състави и всички тези нейни предимства ни позволяват да посягаме към бутилката много по-често и без дори да се замисляме.

Съществуват известни неща, които всеки трябва да знае за различните видове води, а те са главно в това, че не всички води в бутилка са еднакви. Водите, които най-редовно виждаме на пазара в магазина са три типа – минерална вода, изворна вода и трапезна вода. Много пъти обаче не правим разлика и често минералната вода е бъркана с трапезна.

Често пъти хората не правят разлика между трапезната вода и минералните води. В обичайни случай мислим, че щом минералните извират от някъде, то значи те са изворни и между тях няма разлики. Това твърдение не е правилно. Разликите между различните видове вода са съществени и се крият в множеството им показатели на състав и качества на водите.

Минерални води – добивът им става от дълбочина между 300 и 700 метра. Още в миналото, преди над 1000 години, процеси възпроизведени в кухините на земните пластове и в резултат от минерални скали преминават във водата. Така днес минералната вода достига до нашата трапеза силно минерализирана и с температура над 20 градуса по Целзий.

Изворни води – тези води се добиват на много по-близко разстояние от земната повърхност. Те са само на около 0 до 100 метра и температурата им достига под 20 градуса. Смятани са за по-млади води и с ниска минерализация от 80 и до 100 мг/л.

Трапезни води – тук минерализацията отново е ниска, но това се дължи предимно на третирането на тази вода с цел убиване на микробите и дезинфекция.

]]>
Mon, 03 Mar 2014 15:52:22 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/82-вода-най-добрата-напитка.html
Диета Weight Watchers и много вода за лесно отслабване http://spring-bg.com/вода-живот/95-диета-weight-watchers-и-много-вода-за-лесно-отслабване.html Много сложният режим за отслабване, обикновено е съпроводен от йо-йо ефект. За бързо и ефективно отслабване, без сложни процедури и необмислени лишения, а само с помощта на разнообразно хранене и малка промяна в начина на живот могат да доведат отлични резултати след себе си.

В случай, че не ви се вярва, то е защото не сте опитали още диетата Weight Watchers. Тази диета е подходяща за всички динамични хора, които тичат от сутрин до вечер.

Read more...

]]>
Sat, 28 Dec 2013 07:38:05 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/95-диета-weight-watchers-и-много-вода-за-лесно-отслабване.html
За лечебните свойства от минералната вода http://spring-bg.com/минерални-извори-в-българия/81-за-лечебните-свойства-от-минералната-вода.html Както всяко нещо в умерени количества ползите от него за организма могат да са големи, така и не бива да се прекалява с различните състави.

В състава на минерална вода влизат множество соли и елементи, чийто състав е от значение за разнородни видове заболявания. Приема на минерална вода се определя от това какви, количества са нужни, а когато става въпрос за лечения, то дозите се определят от медицинско лице.

Лечебните качества на минералните извори са доказани отще в древни години.

Така са се появили първите лековити балнеолечебници.

Такива са: Хисаря, някогашната Аугуста; Бургаски минерални бани познат от древността като Акве калите, а по-късно и Термополис; Кюстендил известен като Пауталия; Сапарева баня с древното име Германея; Сливенски бани или Танзос и минерални извори в Софияс Улпия Сердика.

За повечето минерални извори в страната е характерно, че са силно и слабо минерализирани. За лечение, чрез питейно набавяне се ползват срещи заболявания на бъбреците, стомаха и храносмилателната система, при проблеми с жлъчката, за хронични и други болести.

Макроингредиентните води действат като фармадинамични, сходно с различни лекарства.

Сулфатните минерални води са ефективни в случаи на чернодробни и жлъчни заболявания, като имат лечебен ефект при анемия.

За солените минерализирани води е характерно външният начин на прилагане, чрез балнеолечение. С тях се лекуват ревматични болежки; дегенеративни и възпалителни заболявания, травматични и ортопедични проблеми; гинекологични, невралгични и други.

За лечебното действие на газовият сулфид и средноводородният състав, както и радоновите води са известни биостимулативните качества.

]]>
Fri, 04 Oct 2013 07:19:25 GMT http://spring-bg.com/минерални-извори-в-българия/81-за-лечебните-свойства-от-минералната-вода.html
Минералната вода пречиства организма от токсини http://spring-bg.com/вода-живот/88-минералната-вода-пречиства-организма-от-токсини.html Съществуват множество медицински и научни открития свързани със здравословният начин на живот. Сред модерните алтернативи се нарежда приемът на големи количества минерална вода ежедневно.

Read more...

]]>
Mon, 16 Sep 2013 12:57:39 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/88-минералната-вода-пречиства-организма-от-токсини.html
Предимства на минералната вода http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/80-предимства-на-минералната-вода.html Употребата на минерална вода има много предимства, както за вашето здраве, така и за по-добрия ви ежедневен тонус. Не всяка бутилирана минерална вода е подходяща за всекидневна употреба и различните минерални води се различават именно по количеството на минерали, съдържащи се в тях. За потребителите е от особено значение да разберат ползите от всички незаменими минерали, с които е богата минералната вода..

Калций: Наличието на калций в минералната вода и всекидневното му приемане е изключително важно за поддържане на нормална костна плътност. Приемът на калций в достатъчно количество помага за укрепване на костите и предотвратява развитието на костни заболявания като остеопорозата например. Приемането на минерална вода, съдържаща калций е много важно за децата, младите хора и бременните жени.

Read more...

]]>
Tue, 23 Jul 2013 14:43:06 GMT http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/80-предимства-на-минералната-вода.html
Минерална вода срещу болестта на Алцхаймер http://spring-bg.com/вода-живот/79-минерална-вода-срещу-болестта-на-алцхаймер.html Болестта на Алцхаймер е един от най-големите проблеми пред съвременната медицина. Ефективно лекарство за нея все още не е открито. Съществуват много опити, които доказват, че именно минералната вода може да обърне напълно процесите в организма, водещи до развитието на болестта.

Болестта на Алцхаймер е резултат от натрупването на алуминий в организма. В последните години усилено започна да се говори за минералната вода, като ефективен начин за предотвратяване на условията, водещи до подобно заболяване.

Read more...

]]>
Tue, 23 Jul 2013 14:42:24 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/79-минерална-вода-срещу-болестта-на-алцхаймер.html
Минерална вода за един по-добър живот http://spring-bg.com/вода-живот/78-минерална-вода-за-един-по-добър-живот.html В последните десетилетия хората преоткриха лечебните и профилактични свойства на минералната вода. Минералната вода е била обект на интерес още в древните времена. Известно е, че още древните народи са я използвали заради нейните лечебни свойства.

Не е случайно, че именно край минерални извори са били създавани първите поселища на древните племена. Днес минералната вода е символ на един по-здравословен и отговорен начин на живот. В нашата страна са открити повече от 700 минерални извори, което я прави притегателен център за различните видове туризъм, като един от най-бързо развиващите се е спа туризмът.

Read more...

]]>
Tue, 23 Jul 2013 14:41:41 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/78-минерална-вода-за-един-по-добър-живот.html
Изворната вода http://spring-bg.com/вода-живот/77-изворната-вода.html Изворната вода е една от най-разпространените разновидности на минералната вода, която намира широко приложение, както на пазара за напитки, така и при съставянето на ежедневната диета на хората. Съставът на изворната вода е разнообразена, като в най общи линии това са минерали, които се разтварят във водата, докато тя се движи през подземните скали. Това може да придаде на водата вкус и дори въглероден двуокис, в зависимост от естеството на земята, през която преминава.

Всъщност изворната вода често се бутилира и продава като минерална, въпреки че терминът е често обект на заблуждаваща реклама. Изворите, които съдържат значителни количества минерали, понякога се наричат ​​"минерални извори". Съществуват и извори, които съдържат големи количества разтворени натриеви соли. Техният състав е от главно натриев карбонат, а такива извори се наричат ​​"извори на газирана вода". Много курорти са се развили около минералните извори и са създадени много центрове, известни като спа градове.

Read more...

]]>
Tue, 23 Jul 2013 14:40:53 GMT http://spring-bg.com/вода-живот/77-изворната-вода.html
Газирана минерална вода http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/76-газирана-минерална-вода.html Много хора поставят под въпрос истинското въздействие на минералната вода за техния организъм. Това идва от методите, по които се добива минерална вода и от последващата преработка. Натуралната вода съдържа минерали, които се откриват само в природата. Минералната вода се разделя на няколко основни вида, в зависимост от състава и начина на добив.

Един от най-предпочитаните и препоръчвани от специалисти видове е газираната минерална вода. По света съществуват много извори, където може да бъде добита газирана минерална вода. Тя е предпочитана, не само заради вкусовите си качества, но най-вече заради положителния ефект, който има при нейната постоянна употреба върху здравето на хората.

Read more...

]]>
Tue, 23 Jul 2013 14:39:30 GMT http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/76-газирана-минерална-вода.html
Минерали във водата http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/75-минерали-във-водата.html Известен е факта, че 70% от органите ни в тялото са във водна среда, която има нужда от подсилване и ежедневни грижи. Това може да стане само с правилен и достатъчен прием на вода.

Различните видове води обаче и незнанието могат да ни лишат от полезните и жизнено важни за организма минерали.

Така например е важно да помним, че в състава на минерална вода има всички онези минерали, които са нужни за здравето ни. Така например в голямата група от минерали спадат желязо, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, хлор.

Много семейства избират да пречистват питейната чешмяна вода, но с отстраняване на вредните микроби от нея те премахват и полезните вещества. По този начин лишават организма си от полезните минерали.

Read more...

]]>
Tue, 25 Jun 2013 19:22:25 GMT http://spring-bg.com/видове-вода-и-полезните-и-свойства/75-минерали-във-водата.html